Konjako kilmė ir ypatumai

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Konjakas yra populiariausias brendis pasaulyje, žinomesnis netgi už savo vyresnį Gascon pusbrolį armanjaką. Jis kilo Charentais – didelėje vietovėje Vakarų Prancūzijoje, įsikūrusioje Bordeaux šiaurinėje dalyje ir pavadinta istorinio miestelio, ilgamečio vietinio brendžio gamybos epicentro Cognac vardu.

Cherentais, nors nėra itin plačiai žinomas, yra vienas didžiausių vynuogynų plotų Prancūzijoje. Jį sudaro du administraciniai departamentai (Charente ir Charente-Maritime), kur kiekvienas jų kasmet pagamina daugiau vyno nei kad pagamina visa Burgundija. Nors dalis šio vyno yra parduodamas kaip stalo vynas (parduodamas kaip IGP/Vin de Pays arba Vin de France), didžioji produkcijos dalis yra specialiai naudojama konjako distiliavimui. Brendis privalo būti du kartus distiliuojamas varinėse talpose ir mažiausiai du metus brandinamas ąžuolo iš Limousin ir Tronçais statinėse.

Vynuogynai, kurie skirti konjako gamybai, užima tūkstančius Charentais hektarų. Geriausi derliai paprastai supa Cognac miestelį, Grande Champagne ir Petite Champagne sub-rajonus. Vynuogynus prižiūri didžiulis skaičius smulkių augintojų, kurie produkciją parduoda didiesiems konjako namams: Hennessey, Martell, Remy-Martin ir kt. Čia taip pat yra ir mažų gamintojų – amatininkų, vietinių kooperatyvų, kurie augina vynuogynus, skina vynuoges ir patys gamina konjaką, tačiau jie sudaro tik neryškią konjako produkcijos dalį.

Vynuogių veislės konjako gamybai turi būti kruopščiai parenkamos. Konjako gamyba reikalauja uogų, kurios turėtų santykinai aukštą rūgštingumą ir mažai cukraus. Mažas cukraus kiekis vynuogėse reiškia žemą alkoholio lygį vyne. Tai leidžia jį ilgiau distiliuoti iki kol pasiekia 72% alkoholio stiprumą; kuo labiau distiliuojamas, tuo grynesnis gaunamas spiritas. Aukštas rūgštingumas veikia kaip natūralus antiseptikas, apsaugantis vynuoges ir vyną nuo bakterijų keliamo broko grėsmės.

Geras atsparumas ligoms yra dar vienas reikalavimas vynuogėms, naudojamoms konjako gamybai. Charentais santykinai vėsus, drėgnas klimatas kelia didelę grėsmę vynuogynų šaknims. Vynuogių veislės supuvusiomis šaknimis paprasčiausiai nenaudingos nė vyno, nė brendžio gamybai.

Ugni Blanc (vietiniams žinoma kaip Saint-Emilion) – ligoms atspari, aukšto rūgštingumo ir žemo cukraus vynuogių veislė – atitinka visus tris aukščiau minimus reikalavimus. Taigi ji yra pati svarbiausia vynuogių veislė konjako gamyboje, grubiai sudaranti apie 95% naudojamų šiam gėrimui vynuogių. Likusius 5% užima Folle Blanche ir Colombard, nors apeliacijos įstatymai leidžia naudoti ir Semillon bei Montils vynuogių veisles.

Prancūzijoje konjakas techniškai klasifikuojamas kaip eau-de-vie de vin – tai kategorija, apimanti visus stipriuosius gėrimus, distiliuojamus iš vyno. Pilnas, oficialus gėrimo pavadinimas yra ‘Eau-de-Vie de Cognac’ arba ‘Eau-de-Vie des Charentes’, tačiau trumpesnė versija taip išpopuliarėjo, kad ilgųjų pavadinimų etiketėse praktiškai neliko.

Teisiškai saugomas ir reguliuojamas nuo 1936 gegužės, konjakas buvo tarp pirmųjų AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) patvirtintų pavadinimų. Yra šešios sub-apeliacijos, atspindinčios šešis skirtingus vynuogynų regionus, kurie buvo išskiriami eilę metų: Bois Ordinaires, Bons Bois, Fins Bois, Borderies, Petite Champagne ir Grande Champagne.

Konjako kokybė graduojama į tris oficialias pakopas, kurios atspindi, kiek laiko gėrimas praleido statinėje. VS (Very Special) arba trijų žvaigždučių yra žemiausia pakopa, kuri reiškia, kad brendis statinėje buvo laikomas mažiausiai du metus. VSOP (Very Special Old Pale) arba „Reserve“ yra vidutinė pakopa ir pažymi, kad konjakas mažiausiai keturis metus išlaikytas ąžuole. XO (Extra Old) arba Napoléon yra aukščiausia pakopa, kuri reiškia, kad gėrimas brandintas šešis ir daugiau metų (nuo  2016 m. riba bus 10 metų). Išsireiškimas Hors d’Age naudojamas konjakui, kuris išeina iš oficialių amžiaus nustatymo ribų.

Brendimas statinėse yra esminė konjako gamybos dalis. Nors brendis butelyje „nesivysto“, laikas, praleistas ąžuole, leidžia jam įgauti didesnį skonio kompleksiškumą ir švelnumą, o taip pat gilią gintaro spalvą, kuri yra neatsiejama konjako patrauklumo dalis.

Internetinė gero vyno parduotuvė Vyno guru savo asortimente turi populiarių ir išskirtinių konjakų:  PASCAL COMBEAU Vieille Fine Cognac VS, COURVOISIER VSOP Fine Cognac, COURVOISIER VS Cognac, Cognac PARK XO, Cognac PARK VSOP, Cognac PARK VS Carte Blanche, Cognac PARK Borderies Single Vineyard.



Parašykite komentarą