Rueda vyno regionas: istorija, siekianti XI-ąjį amžių ir išskirtiniai šių dienų vynai

Rueda – vyno regionas, įsitvirtinęs Iberijos pusiasalio širdyje, šiek tiek į šiaurės Vakarus nuo Ispanijos sostinės Madrido. Regionas garsėja sausais, aromatingais baltais vynais, gaminamais daugiausia iš Verdejo veislės, ją papildant mažesniais Viura ir Sauvignon Blanc vynuogių kiekiais.

Standardiškai „Rueda Blanco“ privalo būti pagamintas iš mažiausiai 50% Verdejo – veislės, kuri tiek aromatinga, kad net esminiai papildymai Viura vynuogėmis turi labai mažai įtakos jos charakteriui. Pakankamai neseniai regiono vyno portfelį papildžiusieji rūšiniai „Rueda Verdejo“ ir „Rueda Sauvignon“ vynai turi būti gaminami iš mažiausiai 85% atitinkamos vynuogės veislės.

2014-ųjų pradžioje Rueda vynuogynai driekėsi 32,000 akrų (13,000 ha) žemės plotuose, apsodintuose išskirtinai baltam vynui gaminti tinkamomis vynuogėmis. Verdejo vynmedžiams atiteko įspūdinga 90% žemės dalis, parodanti kaip stipriai veislė išpopuliarėjo nuo savo renesanso 1980-aisiais (tuomet skaičiai siekė vos 50%). Viura ir Sauvignon Blanc vynuogynai kartu sudaro 5% metinio Rueda derliaus.

Rueda regionas driekiasi aukštame plokščiakalnyje (600-780 m aukštyje virš jūros lygio) su laukiniu kraštovaizdžiu ir skurdžiai maistingu dirvožemiu, dėl ko vynmedžių plantacijų priežiūra reikalauja daug sunkaus darbo. Vietos dirvožemiai, turtingi kalkėmis ir geležimi yra gyvybiškai svarbūs, o labai akmenuota žemė  tinkama drenažui. Beveik visi Rueda vynuogynai turi vienokį ar kitokį priėjimą prie Duero upės: išsidėstę prie jos ar jos intakų krantų. Geriausi  Rueda vynuogynai yra arčiausiai Duero, kur dirvožemis labiausiai kalkingas.

Regione vyrauja aiškiai žemyninis klimatas, kas reiškia ilgas, karštas vasaras ir šaltas žiemas, kai temperatūra dažnai nukrenta žemiau nulio. Kaitrias, sausas vasaros dienas keičia vėsios naktys, kurios atgaivina vynmedžius ir padeda jiems išlaikyti labai svarbų uogų rūgštingumą. Regionas yra visiškai izoliuotas nuo jūros Kordiljeros Cantábrica kalnu, atskiriančiu jį nuo Biskajos įlankos ir toliau besidriekiančio Atlanto vandenyno. Kad pabrėžti šių kalnų svarbą Rueda klimatui, atkreipkime dėmėsį į kitoje pusėje esančius Astūrijos ir Kantabrijos regionus su santykinai vėsiu, gaiviu klimatu ir derlingais žaliais kraštovaizdžiais.

Pirmieji dokumentai, rodantys vyno gamybą šiame regione, siekia XI-ajį amžių, kai Karalius Alfonsas VI padalino neseniai užkariautas žemes naujakuriams. Daug pasauliečių bei vienuolių įkūrė čia vienuolynus su nuosavais vynuogynais.

Pagrindinis Rueda istorijos lūžis – filokseros epidemija XIX-ojo amžiaus pabaigoje, sunaikinusi du trečdalius sodų. Iki 1865-ųjų regionas buvo šimtų vynuogynų namais, deja, to neliko XX-ojo amžiaus pradžioje. Kai vynuogynai po medžių epidemijos buvo pradėti atsodinti, vyndariai dažniausiai rinkosi Palomino Fino vynuogių veislę.

Idėja įtvirtinti kilmės vietos nuorodą (DO – angl. „designation of origin“) kilo dar 1935-aisiais, bet tik 1972-aisiais Marqués de Riscal, pagrindinis ivestuotojas iš Rioja vyninės, užkūrė antrosios kokybiško vyno gamybos eros pradžią, statomą ant Verdejo vynuogių veislės pamatų. Oficialus DO statusas buvo suteiktas 1980m.

Internetinė gero vyno parduotuvė www.vynoguru.lt savo klientams jau gali pasiūlyti baltų Rueda regiono vynų iš Verdejo, Viura ir Sauvignon Blanc vynuogių, kuriuos gamina dar 17-ame amžiuje Dominikonų vienuolių įkurta Bodegas Hijos de Alberto Gutiérrez vyno darykla. Naujienų asortimente: De Alberto MONASTERIO DE PALAZUELOS Verdejo Viura Rueda DO, De Alberto MONASTERIO DE PALAZUELOS Verdejo Rueda DO ir De Alberto MONASTERIO DE PALAZUELOS Sauvignon Blanc Rueda DO.