Apie vaisius ir jų vartojimą

Vaisiai – svarbus maisto produktas mūsų kasdienėje mityboje. Jie suteikia energijos ir leidžia užvalgyti kažko saldaus, nekemšant saldainių ar šokolado. Vaisius patogu įsimesti į kuprinę, rankinę ir bet kada užsinorėjus lengvai užkąsti. Juos valgome kiekvieną dieną, jie turi daug vitaminų, reikalingų žmogaus organizmui funkcionuoti ir vystytis. Be to, vaisiuose yra daug cukraus, kuris suteikia žmogaus organizmui energijos neapsunkindamas jo intensyviu virškinimu, kas nutinka valgant mėsą ir riebius produktus. Nors sakoma, kad lietuviai valgo per mažai daržovių, tačiau kai kuriems trūksta ir vitaminų, gaunamų iš vaisių, tad nepamirškime vartoti kuo daugiau vaisių. Tik verta prisiminti – vaisius geriausia yra valgyti dienos pradžioje, kuomet dar tik ruošiamės visiems darbams ir mums dar reikės energijos. Todėl, vakarop vaisių geriau nevalgyti, nes jie gali būti nutukimo priežastis.

                  Obuolys – bene populiariausias vaisius pasaulyje, na bent Europoje. Obuolių būna įvairiausių rūšių, obelys yra skiepijamos, taip ant vienos obels galima užauginti daug skirtingų obuolių veislių, yra net žmonių, kurie siekė rekordo – užauginti kuo daugiau veislių obuolių ant vieno medžio ir toks rekordas viršija net 250 veislių! Obuoliai yra patogūs laikyti, nes negreitai pūna, paprastai jie laikomi vėsiose patalpose. Todėl obuolių nusipirkti galima ne tik ką tik nuskintų bet ir kiek palaikytų. Na jie nebūna švieži, bet skonis išlieka. Obuolį patogu įsimesti į kišenę ir kada panorėjus suvalgyti ar pavaišinti draugą.

                  Bananai – taip pat labai populiarūs vaisiai. Nors praeityje kai kurioms bananų rūšims grėsė pavojus išnykti, šiandien galime džiaugtis, jog šio vaisiaus mums netrūksta. Bananai – puikus energijos šaltinis, kuris lengvai virškinamas, todėl yra naudojamas sportininkų per treniruotes ir net per varžybas – juk ne kartą esate matę kaip maratono bėgikams dalinami būtent bananai. Deja, bananų transportavimas yra kiek sudėtingesni nei obuolių, mat negavę deguonies jie labai greitai pradeda pūti, tai yra, žievė darosi ruda, vėliau tai persimeta ir į vaisiau vidų. Sakoma, kad bananus geriausia valgyti, kuomet ant jų atsiranda rudi taškeliai – tuomet jie būna pakankamai prinokę, lengvai virškinami ir pasisavinamas didžiausias kiekis naudingų medžiagų.

                  Kas užginčys jog šie du vaisiai nėra svarbūs mūsų kasdienėje mityboje? Tai puikus užkandis tiek dirbant, tiek sportuojant ar tiesiog ramiai leidžiant laiką gamtoje ar namie. Juolab kad su bananais ir obuoliais yra prikurta begalė receptų, patenkinančių kiekvieno norus.