Konditerio patarimai

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Ir iš pačios sudėtingiausios tešlos galima iškepti… tik blynus. Kad kepinys pavyktų, pravers ne tik as­meninė, bet ir profesionalų patirtis.

Iš ko gaminamas purus sūrio pyrago sluoks­nis: iš sūrio ar varškės? Kokį produktą naudoti geriausia?

Šiam pyragui gaminti tinka minkštas tepamasis sū­ris, pavyzdžiui, lietuviškas „Panemunės pievų“ be priedų, natūralus „Rama Creme Bonjour” arba „Philadelphia“.

Kokius džiovintus vaisius ir uogas galima naudoti desertams?

Desertams praktiškai tinka visi džiovinti vaisiai ir uogos. Tiesiog juos reikia tinkamai paruošti. Tam naudojamos vandens vobelės bei kiti konditerijos būdai.

Kaip virti spurgas, kad į jas kuo mažiau įsigertų riebalų?

Kad į spurgas įsigertų mažiau riebalų, nedėkite jų į nepakan­kamai įkaitintą aliejų. Spurgų tešla turi būti ne per skysta.

Kokios tešlos gaminius iš­kepus reikia palaikyti or­kaitėje atvėsti, o kokius – ištraukti iškart?

Paliekant gaminius atvės­ti orkaitėje, rizikuojama juos sudeginti ar perdžiovinti. Biskvitų, sausainių, bandelių orkaitėje jokiu būdu negali­ma palikti.

Jeigu kepate baltymų ma­sės saldumynus, ypač orinukus (morengus), ir riešutinės tešlos gaminius, juos galite palikti orkaitėje išdžiūti. Taip pat galima palikti baigti kepti kai kuriuos pyragus su sūriu, varške, bet jie turi būti gana stori.

Kokios rūšies tešlą galima užšaldyti? Kaip tai padaryti? Kaip užšaldytą tešlą atitirpinti?

Užšaldyti galima visų rūšių teš­lą. Ją reikia suvynioti į sviestinį popierių ar įdėti į polietileninį maišelį, kad neapdžiūtų. Geriausia tešlą užšaldyti 40°C temperatūroje, o užšalusią lai­kyti 18°C šaltyje.

Atšildant tešlą reikia išimti iš šaldiklio ir laikyti kambario temperatūroje, tik visiškai neatšildyti, nes iš pernelyg minkš­tos sunku formuoti gaminius.

Kokios rūšies aliejus kepiniams tinkamiausias?

Kepiniams tinka visų rūšių rafinuotas alie­jus – rapsų, sojų, pal­mių. Svarbiausia, kad jis neturėtų pašalinių kvapų.

Kaip paruošti gaivų, nerie­bų ir skanų kremą tortui pertepti?

Gaivų ir neriebų kremą tortui geriausia ruošti iš trintų vai­sių. Ištrinkite šaldytas braškes, bana­nus, persikus ir išmaišykite su paruoštu želės cukrumi, kad sustingtų.

Su tuo pačiu želės cukrumi galima išplakti jogurtą, grie­tinėlę, varškę ir pagardinti vaisių gabaliukais ar braškių skonio cukraus milteliais.

Ką daryti, kad pirktinis glajus nebūtų lipnus ir užpiltas ant kepinio gražiai sustingtų?

Ant glajaus pakuotės turėtų būti nurodomas jo paruošimo būdas. Ruošiant cukraus glajus svarbu suderinti tinkamą vandens ar baltymų kiekį. Jeigu glajus bus per tirštas – nepadengs gaminių, jeigu per skystas – blogai stings. Spalvin­gam ir gardžiam glajui paruošti tinka „Dansukker“ braškių ar šo­kolado skonio cukraus milteliai. Maišant glajų iš cukraus miltelių nereikėtų baimintis koreguoti pro­duktų kiekio, kol gausite reikiamą tirštumą.

Kokiomis gyvomis gėlėmis galima puošti kepinius?

Visokiomis. Kepiniai puošiami ir tulpėmis, ir frezijomis, ir ramunėmis – kokios labiausiai patinka. Dažniausiai gėlėmis puošiami vestuviniai ir kiti proginiai tortai. Yra keli puošimo būdai. Pirmasis – žiedlapiai pamerkiami į želatinos tirpalą, apvoiiojami cukruje ir iš jų ant torto sudėliojami žiedai. Tokiu atveju labiausiai tinka rožės, nes jų žiedlapius galima valgyti. Kitas būdas – gėlės pamerkiamos į specialias kolbeles su vandeniu, šios ¡vyniojamos į foliją ir įsmeigiamos į tortą. Taip formuojamos ištisos kompozicijos, tam tinka visokios gėlės, tačiau tokiu atveju jos – tik dekoras, yra nevalgomos.

Receptuose kartais minimas želatinos lapelis ir vanilės laz­delė. Kiek šie kiekiai atitinka gramų?

Kepant namuose už­tektų žinoti, kad lapelis želatinos vidutiniškai sveria du gramus. Vanilės lazdelės – tai smulkinti vanilės ankš­čių gabaliukai, jie gali būti įvairių dydžių ir svorių. Vidutinė vanilės lazdelė sveria apie vie­ną gramą.

Ką geriau naudoti pyragams arba pyragaičiams: vanilės esenciją, lazdeles, ankštis ar vanilinį cukrų?

Vanilės produktų naudojimas priklauso nuo to, ką gaminate. Jei baltymų kremą – geriau berti vanilinio cukraus arba vanilino (būna kristalų pavidalo), nes nuo esencijos baltymai sukrenta. į kitokius kremus galima įlašinti ir vanilės esencijos. Vanilės ankštis geriau naudoti verdamiems sirupams drėkinti arba desertams dekoruoti.

Į kokius kepinius pilama alkoho­lio, pavyzdžiui, romo? Kodėl?

Alkoholio pilama į mielines spurgas, bobas – jos geriau kyla, turi gerą sko­nį. Tešlai naudoti galima ne tik romą, bet ir degtinę, brendį, konjaką.

Vieną kartą sausainiai išeina trapūs, kitą kartą – kieti. Kas tai lemia?

Miltų glitimo stiprumas, tešlos kietumas, maišymo laikas. Iš per ilgai maišytos tešlos sausainiai išeina kietesni.

Ką galima iškepti iš ryžių dribsnių?

Iš ryžių dribsnių galima ruošti desertus, jų dėti į kepinius. Štai vienas ryžių dribsnių deserto receptas.
Reikės: stiklinės ryžių dribsnių, 1,5 stiklinės pieno, 2 stiklinių grietinėlės, 100 g šokolado, 2-3 šaukštų „Dansuk-
ker“ želės cukraus „Multi“, 3-4 šaukštų cukraus pudros.
Ryžių dribsnius užpilkite verdančiu pienu ir išmaišykite.
Stiklinėje grietinėlės ištirpinkite šokoladą, suberkite želės cukrų, cukraus pudrą, išmaišykite ir atšaldykite. Paskui į kremą supilkite išplaktą likusią grietinėlę. Masę išmaišy­kite su ryžių dribsniais ir sukrėskite į desertinius indelius. Papuoškite persikais ir užpilkite likusiu kremu



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *