Vyno ekspertų vertinimai ir čempionatai: ką verta žinoti besidomintiems vynu

Vienas iš svariausių argumentų pasirenkant vyną yra ekspertų vertinimai ir apdovanojimai. Tuo įsitikino MB „Vyno guru“, atlikusi klientų apklausą. Tyrimo rezultatai rodo, kad 24% pirkėjų svarbiausias būtent ekspertų vertinimas bei įteikti medaliai, antroje vietoje (22%) pagal svarbumą renkantis vyną – mėgstama vynuogių veislė, šalis, regionas, gamintojas, o trečioje (16%) – kitų pirkėjų atsiliepimai bei rekomendacijos. Šiame straipsnyje norime apžvelgti, kokie tie yra ekspertų vertinimai, kas juos atlieka, kas per čempionatai vyksta ir kokios yra apdovanojimų sistemos.

Vyno ekspertai.

Patys įtakingiausi pasaulinio lygio vyno vertintojai, kuriuos verta įsiminti, yra trys:

  1. Robertas Parkeris, žurnalas „The wine advocate“,
  2. Žurnalas „The wine spectator“,
  3. Žurnalas bei tinklalapis „Wine enthusiast“.

Žurnalą „The wine advocate“ 1978 m. pradėjo leisti amerikietis, neabejotinai garsiausias vyno kritikas R. Parkeris, kurio komandoje dirba profesionalūs ekspertai. Šiomis dienomis R. Parkerio 100 balų vyno vertinimo sistema gali sukurti milžinišką pridėtinę vertę vyno prekės ženklui arba jį visiškai sužlugdyti…

Vertinimo skalė pagal. R. Parkerį:

  • 96–100 – ypatingas
  • 90–95 – išsiskiriantis
  • 80–89 – nuo virš vidutinio iki labai gero
  • 70–79 – vidutinis
  • 60–69 – žemiau vidutinio
  • 50–59 – nepriimtinas

„The wine spectator“ – amerikiečių žurnalas, pradėtas leisti 1976m., specializuojasi straipsniais apie degustacijas, pramonės naujienas, vyno profilius. Vyno entuziastai kiekvienais metais nekantriai laukia žurnalo skelbiamų vynų „Top 100“ bei „Metų vyno“. Geriausių vardų rinkimuose dalyvauja garsūs kritikai, kurių išragautų vynų skaičiai matuojami šimtais, o kartais viršija ir 1000.

Vertinimo skalė pagal „The wine spectator“:

  • 95–100 – aukščiausios klasės: puikus
  • 90–94 – išsiskiriantis: išsiskiriančių savybių ir stiliaus
  • 85–89 – labai geras: vynas su ypatingomis savybėmis
  • 80–84 – geras: solidaus skonio, gerai pagamintas vynas
  • 75–79 – vidutiniškas
  • 50–74 – nerekomenduojamas

„Wine enthusiast“, taip pat amerikiečių žurnalas ir tinklapis, kuriuose visapusiškai profesionalūs redaktoriai ir žurnalistai rašo apie vyną, kitus alkoholinius gėrimus, maistą bei keliones. Pradėtas leisti 1988m.

Vertinimo skalė pagal „“Wine enthusiast“:

  • 98–100 – aukščiausios klasės
  • 94–97 – nuostabus
  • 90–93 – puikus
  • 87–89 – labai geras
  • 83–86 – geras
  • 80–82 – priimtinas

Lietuvoje taip pat atliekami alternatyvūs vertinimai – portalas Vynai.com suburia nepriklausomus žurnalistus, kurie periodiškai vertina Lietuvos gamintojų bei importuotojų patiekimus vynus 100 balų sistemoje.

Vyno čempionatai.

Reikšmingiausi ir prestižiškiausi vyno konkursai, vykstantys pasauliniu mastu :

  1. International wine challenge
  2. Decanter world wine awards

 

International wine challenge (IWC) startavo 1984 m. ir šiuo metu tvirtai pozicionuojamas kaip vienas labiausiai gerbiamų aklos degustacijos vynų konkursų pasaulyje. Per pastaruosius 30 metų IWC ženkliai išaugo, įtraukdamas kiekvieną tolimiausią žemės kampelį. Konkursui teisėjauja didžiulė tarptautinių vyno ekspertų (profesionalių degustuotojų,  gamintojų, technologų, pirkėjų, žurnalistų ir kt.) komanda, kuri du kartus per metus susirenka Londone. Kruopštaus ir itin griežto teisėjavimo metu kiekvieną, medalį gavusį, vyną tris kartus ragauja po 10 skirtingų vyno vertintojų.

Yra šios medalių rūšys: Trofėjus, Aukso, Sidabro ir Bronzos. Negavusiems medalių, bet vertiems dėmesio vynams, gali būti suteikiami Pagyrimo (angl. „Commended“) bei Didelės vertės (angl. „Great value“) apdovanojimai.

 

Decanter world wine awards (DWWA) – tarptautinis vyno konkursas, kurį 2004m. pradėjo organizuoti Didžiosios Britanijos vyno žurnalas „Decanter“. Kiekvienais metais šimtai vynų pateikiami DWWA peržiūrai, kurie pirmiausiai turi pereiti pirminį vertinimo žingsnį, kad galėtų rungtis tolesniuose, oficialiuose, etapuose.

Vynai vertinami keliais pjūviais, vadovaujant regioniniams ir vyno kategorijų specialistams. Teisėjų komandą sudaro šimtai skirtingų disciplinų ekspertų: vyno gamintojų, mažmenininkų, žurnalistų.

Medaliai skirstomi į aukso, sidabro ir bronzos, taip pat suteikiami regiono masto bei tarptautinio masto prizai. Teisėjai taip pat skiria „pagyrimo“ apdovanojimus vynams, kurie medalių negavo, tačiau neabejotinai yra verti paminėjimo, o prekybininkai juos lentynose gali pažymėti šviesiai mėlynos spalvos lipdukais.

 

Lietuvoje taip pat kasmet vyksta vyno čempionatas, kurį organizuoja Lietuvos somelje asociacija. Vyną čempionatui teikia Lietuvos importuotojai. Dažniausiai tai naujausio derliaus šalies parduotuvėse parduodami vynai. Pagal nusistovėjusią tvarką jie vertinami dviem etapais: pirmajame etape dalyvauja visi pateikti vynai, jie vertinami aklai pagal 100 balų sistemą. Tie vynai, kurie gauna 89 ir daugiau balų, patenka į finalinį etapą ir degustuojami dar kartą. Vynai, kurie pirmajame etape pelno 88 balus, apdovanojami sidabro medaliais, o vynai, gavę 87 ir 86 balus, – bronzos. Pirmajame etape 89 balus pelnę vynai finale gali laimėti ir aukso medalius, jei antrą kartą bus įvertinti 90 ar daugiau balų.

Yra ir kitokių, ne 100 balų vyno vertinimo sistemų. Pavyzdžiui, Prancūzijoje įtakingas vyno gidas Gault & Millau, rašantis apie vyną, restoranus ir viešbučius, naudoja 20 balų sistemą, o Italijoje „Gambero Rosso“ vyno ir maisto žurnalas vyną vertina gan keistą 4 balų sistemą. Taigi panašu, kad norintiems gilintis į vyno vertinimo peripetijas, ribų nėra, tačiau esminiai, pagrindiniai vertintojai bei konkursai yra tik keli, kuriuos ir išvardijome šiame straipsnyje.

Internetinė gero vyno parduotuvė Vyno guru savo asortimente turi eilę vynų, pelniusių aukščiausius apdovanojimus, minimus šiame straipsnyje. 


Catalonia vyno regionas: garsus savo istorinėmis šaknimis ir novatoriškumu

Catalonia (Catalunya kataloniškai ir Cataluña ispaniškai) Šiaurės Rytų Ispanijoje esantis regionas, kuris driekiasi nuo istorinio Montsijos komarko Pietuose iki sienos su Prancūzija Šiaurėje. Viduržemio jūra Rytuose skalauja 580km ilgio pakrantę.

Catalonia vietos kilmės nuorodos (Catalunya DO) apeliacija buvo sukurta 1999-aisiais, ir tai yra pirmoji apeliacija Ispanijoje regiono mastu.

Catalonia sostinė – judrioji Barselona, antrasis pagal dydį Ispanijos miestas ir vienas didžiausių Viduržemio jūros uostų. Kasmet į miestą suplaukia milijonai turistų ir istoriškai susiklostė, kad buvimas pajūryje labai paskatino vyndarystės pramonę.

Catalonia neabejotinai turi garsias vyno gamybos tradicijas. Archeologiniai tyrimai rodo, kad čia vynuogininkystę pradėjo finikiečiai ir graikai prekiaudami su egiptiečiais dar 400m. prieš Kristų. Romėnai išvystė vynuogių auginimą, ypatingai Tarragonoje – okupuotos Ispanijos romėnų sostinėje. Jų dėka pramonė klestėjo iki maurų okupacijos – deja, tuomet vynuogynai buvo apleisti arba paversti naudoti kitiems tikslams. Ir tik daug vėliau, po kelių šimtų metų, krikščionys atkūrė vynuogininkystę, steigdami vienuolynus ir suteikdami jiems tokią teisę. XVIII-ojo amžiaus pabaigoje vynas ir kiti alkoholiniai gėrimai užėmė vieną iš svarbiausių vietų regiono eksporte. Catalonia įrodė esanti dinamiška vyno gamybos sritis ir visuomet buvo priešaky reformuojant Ispanijos vyno pramonę, tiek įvesdama tarptautines vynuogių veisles, tiek įdiegdama modernias vynuogininkystės technologijas (pvz., nerūdijančio plieno fermentacijos talpas).

Catalonia skiriasi nuo kitų Ispanijos vynų regionų savo vyno stiliaus įvairiapusiškumu. Čia jaučiama stipri Prancūzijos įtaka dviems labiausiai atpažįstamiems vynams: Šampano stiliaus putojančiam vynui Cava ir raudoniesiems stalo vynams, kurie yra panašūs į kitoje Pirėnų pusėje gaminamus Roussillon vynus.
Nenuostabu, kad esant tokioje geografinėje vietovėje, Catalonia klimatas yra ryškiai Viduržemio jūros: šiltas oras su vidutinišku kritulių kiekiu pakrantėse. Vidinės regiono sritys klimatu panašios į Ispanijos sausringas centrines sritis, nors kalnų papėdėse bei iškilesnėse vietose yra gausu vėsesnių zonų, kur auginamos vynuogės tarptautiniu mastu pripažintai Cava gamybai (t.y. Macabeo, Parellada, Xarel-lo ir keletas Chardonnay vynuogių).

Catalonia raudonieji vynai gaminami iš Tempranillo (katalonams žinomos kaip Ull de Llebre), Garnacha ir Monastrell vynuogių rūšių. Raudonos Bordeaux veislės taip pat vaidina svarbią rolę keleto aukštos kokybės maišytų vynuogių, o taip pat ir rūšinio vyno gamyboje.

Nors būtų galima atrasti begalę Catalonia vyno pramonės sėkmės paslapčių, visgi Cava čia suvaidino itin reikšmingą vaidmenį. 1870-aisiais José Raventós, Codorníu grupės įkūrėjas, pradėjo gaminti putojantį vyną netoli Sant Sadurní d’Anoia miestelio Penedes subregione, panaudodamas tradicinį Šampano gamybos metodą. Vynas buvo toks sėkmingas, kad ši sritis tapo Cava gamybos centru Ispanijoje. Vyno prestižas pelnė išskirtinį vietos kilmės nuorodos ženklą (DO) 1986m.

Catalonia vietos kilmės nuoroda (DO) gerokai padidino Catalonia vynų kokybę. Regionas apima visus išsibarsčiusius vynuogynus 11-koje subregionų: Emporda, Costers del Segre, Pla de Bages, Alella, Cava, Penedes, Conca de Barbera, Tarragona, Montsant, Terra Alta ir Priorat.

Internetinė gero vyno parduotuvė Vyno guru savo pirkėjams gali pasiūlyti išskirtinių Catalonia regiono vynų: Alta Alella PRIVAT LAIETÀ Gran Reserva Brut Nature Cava DO, De Muller VINO DE MISA Dulce Superior, De Muller CABERNET SAUVIGNON Crianza Tarragona DO, De Muller MERLOT Crianza Tarragona DO ir keletą kitų De Muller vyno daryklos vynų.


Rueda vyno regionas: istorija, siekianti XI-ąjį amžių ir išskirtiniai šių dienų vynai

Rueda – vyno regionas, įsitvirtinęs Iberijos pusiasalio širdyje, šiek tiek į šiaurės Vakarus nuo Ispanijos sostinės Madrido. Regionas garsėja sausais, aromatingais baltais vynais, gaminamais daugiausia iš Verdejo veislės, ją papildant mažesniais Viura ir Sauvignon Blanc vynuogių kiekiais.

Standardiškai „Rueda Blanco“ privalo būti pagamintas iš mažiausiai 50% Verdejo – veislės, kuri tiek aromatinga, kad net esminiai papildymai Viura vynuogėmis turi labai mažai įtakos jos charakteriui. Pakankamai neseniai regiono vyno portfelį papildžiusieji rūšiniai „Rueda Verdejo“ ir „Rueda Sauvignon“ vynai turi būti gaminami iš mažiausiai 85% atitinkamos vynuogės veislės.

2014-ųjų pradžioje Rueda vynuogynai driekėsi 32,000 akrų (13,000 ha) žemės plotuose, apsodintuose išskirtinai baltam vynui gaminti tinkamomis vynuogėmis. Verdejo vynmedžiams atiteko įspūdinga 90% žemės dalis, parodanti kaip stipriai veislė išpopuliarėjo nuo savo renesanso 1980-aisiais (tuomet skaičiai siekė vos 50%). Viura ir Sauvignon Blanc vynuogynai kartu sudaro 5% metinio Rueda derliaus.

Rueda regionas driekiasi aukštame plokščiakalnyje (600-780 m aukštyje virš jūros lygio) su laukiniu kraštovaizdžiu ir skurdžiai maistingu dirvožemiu, dėl ko vynmedžių plantacijų priežiūra reikalauja daug sunkaus darbo. Vietos dirvožemiai, turtingi kalkėmis ir geležimi yra gyvybiškai svarbūs, o labai akmenuota žemė  tinkama drenažui. Beveik visi Rueda vynuogynai turi vienokį ar kitokį priėjimą prie Duero upės: išsidėstę prie jos ar jos intakų krantų. Geriausi  Rueda vynuogynai yra arčiausiai Duero, kur dirvožemis labiausiai kalkingas.

Regione vyrauja aiškiai žemyninis klimatas, kas reiškia ilgas, karštas vasaras ir šaltas žiemas, kai temperatūra dažnai nukrenta žemiau nulio. Kaitrias, sausas vasaros dienas keičia vėsios naktys, kurios atgaivina vynmedžius ir padeda jiems išlaikyti labai svarbų uogų rūgštingumą. Regionas yra visiškai izoliuotas nuo jūros Kordiljeros Cantábrica kalnu, atskiriančiu jį nuo Biskajos įlankos ir toliau besidriekiančio Atlanto vandenyno. Kad pabrėžti šių kalnų svarbą Rueda klimatui, atkreipkime dėmėsį į kitoje pusėje esančius Astūrijos ir Kantabrijos regionus su santykinai vėsiu, gaiviu klimatu ir derlingais žaliais kraštovaizdžiais.

Pirmieji dokumentai, rodantys vyno gamybą šiame regione, siekia XI-ajį amžių, kai Karalius Alfonsas VI padalino neseniai užkariautas žemes naujakuriams. Daug pasauliečių bei vienuolių įkūrė čia vienuolynus su nuosavais vynuogynais.

Pagrindinis Rueda istorijos lūžis – filokseros epidemija XIX-ojo amžiaus pabaigoje, sunaikinusi du trečdalius sodų. Iki 1865-ųjų regionas buvo šimtų vynuogynų namais, deja, to neliko XX-ojo amžiaus pradžioje. Kai vynuogynai po medžių epidemijos buvo pradėti atsodinti, vyndariai dažniausiai rinkosi Palomino Fino vynuogių veislę.

Idėja įtvirtinti kilmės vietos nuorodą (DO – angl. „designation of origin“) kilo dar 1935-aisiais, bet tik 1972-aisiais Marqués de Riscal, pagrindinis ivestuotojas iš Rioja vyninės, užkūrė antrosios kokybiško vyno gamybos eros pradžią, statomą ant Verdejo vynuogių veislės pamatų. Oficialus DO statusas buvo suteiktas 1980m.

Internetinė gero vyno parduotuvė www.vynoguru.lt savo klientams jau gali pasiūlyti baltų Rueda regiono vynų iš Verdejo, Viura ir Sauvignon Blanc vynuogių, kuriuos gamina dar 17-ame amžiuje Dominikonų vienuolių įkurta Bodegas Hijos de Alberto Gutiérrez vyno darykla. Naujienų asortimente: De Alberto MONASTERIO DE PALAZUELOS Verdejo Viura Rueda DO, De Alberto MONASTERIO DE PALAZUELOS Verdejo Rueda DO ir De Alberto MONASTERIO DE PALAZUELOS Sauvignon Blanc Rueda DO.


Geros naujienos airiško viskio mylėtojams

Prieš pradedant kalbėti apie airišką viskį turime susipažinti ir su šalimi, kuri yra jo gimtinė. Airija – tai yra sala žiūrint į vakarus nuo Didžiosios Britanijos krantų ir yra padalinta į dvi dalis: tai Airijos respublika, kuri yra nepriklausoma valstybė,  ir Šiaurės Airija, kuri yra Didžiosios Britanijos dalis. Šiame straipsnyje kalbėdami apie airišką viskį, mes turėsime omeny gėrimus, pagamintus Airijos respublikoje.

Viskis – tai yra gėrimas, kuris dažniausiai siejamas su Airija. Iki šių dienų ginčijamasi ir dar vis nesutariama, kuri šalis pirmiau – Airija ar Škotija pagamino distiliuotą spiritą iš miežių salyklo, nors kaip ir vyrauja bendras sutarimas, kad visgi pirmoji viskį pristatė Airija Škotijai, o ne atvirkščiai.

Airiški viskiai yra paprastai distiliuojami tris kartus, kaip palyginimui, Škotijoje labiau įprasta technologija distiliuoti viskius du kartus.  Pagal teisinį reglamentavimą airiškas viskis privalo būti pagamintas Airijoje ir brandintas medinėse statinėse ne trumpiau kaip tris metus.  Airiškas viskis iš kitų viskių išsiskiria savo šiek tiek aštroku charakteriu. Tik keletas airiškų viskių yra gaminami naudojant durpėmis kūrenamą ugnį, dėl ko  jie neturi „dūminio“ charakterio, kuriuo itin pasižymi jų škotiški pusbroliai Ailos saloje, esančioje už 50 mylių (80 kilometrų), besidriekiančių per Airijos jūrą.

Labai populiarus yra maišytas („blended“) viskis, kuris yra gaminamas iš salyklinių ir nesalyklinių grūdų.  Maišyti viskiai dažniausiai yra pigesni, taigi labiau vartotojui prieinami negu vieno salyklo ar vieno grūdo viskiai, tačiau jie nepasižymi unikalumu. Kita vertus, jie taip pat yra lankstesni kalbant apie technologinį metodą, kuris leidžia gamintojams sukurti nuoseklų „naminį stilių“.  Ir nors maišyti viskiai laikomi mažiau ekskliuzyviniai negu vieno salyklo viskiai ir todėl mažiau panašūs į aukštas kainas diktuojančius, visgi keletas geriausiai žinomų ir brangiausių pasaulyje viskių yra būtent maišyti.  „Johnnie Walker“ prekės ženklas puikiai tai įrodo, kurio „Blue Label Whisky“ kainuoja šimtus dolerių už butelį, o jo „Black“ ir  „Red“ etikėtės figūruoja tarp pačių žymiausių viskių pasaulyje.

TEELING Small Batch Irish Whiskey viskis yra puikus maišyto airiško viskio pavyzdys. Tai populiariausias ir ypatingo skonio airiškas maišytas viskis. Viskis saldaus, džiovintų žolelių skonio, turintis prieskonių, cinamono gaidų. Šis viskis pelnęs aukščiausių apdovanojimų įvairiuose pasaulinio lygio viskio konkursuose. Tai yra naujiena Lietuvos rinkoje. Šio ir kitų viskių galima įsigyti internetu parduotuvėje Vyno guru.