Rudens gėrybės

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Vasarai vis einant į pabaigą orai daro vis vėsesni ir rudeniškesni. Nuotaika prastėja, o ir lauke nesinori taip ilgai būti, kaip vidurvasarį. Po truputį vėsta ir vandens telkiniai, pamėgti Molėtų ežerai ir nuostabiosios Lietuvos upės. Vis daugiau laiko praleidžiame namuose ir liūdime dėl besibaigiančios vasaros. Tačiau, su artėjančiu rudeniu ateina ir rudens gėrybių metas! Tai laikas kuomet skiname derlių ir džiaugiamės pavasario ir vasaros triūsu. Nuostabūs prinokę obuoliai, užderėjusios bulvės, pomidorai, agurkai – visokiausios daržovės ir vaisiai nugula ant mūsų stalų, o likęs didesnis kiekis į rūsius ir sandėlius. Šie pačių užauginti vaisiai ir daržovės itin džiugina širdį ir nė iš tolo neprilygsta maisto prekėms iš parduotuvių. Tad kur gi visą tai dėti?

                  Visas uogas galima tuoj pat suvalgyti, padalinti vaikams ir giminaičiams, paskaninti kitus patiekalus, tokius kaip blynai, pyragai, konditerijos gaminiai. Taip pat uogas su vaisiais galima sumaišyti ir sumalus padaryti skanių vasariškų kokteilių. Galbūt net su ledais arba pienu. Likusias uogas, kurių jau nepajėgiame įveikti, konservuojame – tai yra, verdame uogienes, kompotus ir ruošiame vitaminų užtaisus žiemai bei pavasariui. Be to, dalį uogų galima ir užšaldyti- bene paprasčiausias būdas jas išsaugoti kelis mėnesius. Bulves iškart po bulviakasio panaudosime kūgelio, cepelinų ar bulvinių blynų gamybai – juk koks bulviakasis be bulvinių patiekalų, tokių įprastų lietuviškam stalui? O jei tos bulvės dar šviežutėlės, ką tik iškastos iš savo žemės…

                  Kriaušės, obuoliai, slyvos, vyšnios puikiai tiks uogienėms, kompotams ar tiesiog užšaldymui. Užšaldytas vyšnias taip malonu išsitraukti žiemą ir iš lėto valgant, prisimenant vasarą ir šių uogų rinkimą. Nagi kriaušės ir obuoliai pirmiausia gali būti suvartoti pyragams! Obuolių pyragas – bene būtinybė kiekvienoje šeimoje pririnkus obuolių derliaus. Į pyragą galima įmaišyti ir kriaušių, net pridėti uogų, suteiksiančių pyragų įvairesnį skonį ir malonų kvapą. Šilto pyrago kvapas maloniai nuteiks šeimyna bei suteiks progą visiems susirinkti prie pietų stalo. O visgi, likus daliai obuolių, juos galima laikyti vėsioje vietoje ir iki žiemos dar ramiai valgyti ir kepti dar daugiau obuolių pyragų. Beje, obuoliai puikiai tinka ir obuolienėms virti, kurios puikiai dera prie naminių blynų ir lietinių. Tad mėgaukimės rudens gėrybėmis, juk jų niekuomet nebus per daug!



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *