„Bag in box“ tara – vartojimo patogumui ir vyno kokybės saugumui

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Vynas kartoninėse dėžutėse su vaakuminiais maišeliais viduje („Bag in box“) nėra naujiena Lietuvos rinkoje, tačiau dažnam pirkėjui kyla abejonių, ar tokioje pakuotėje įsigytas vynas toks pat kokybiškas kaip ir butelyje. Iš tiesų, vyno laikymas kartoninėse – vaakuminėse dėžutėse nė kiek kokybe nenusileidžia vyno laikymui buteliuose, o kai kuriais atvejais yra netgi kur kas pranašesnis.

Atidarius kartoninę – vaakuminę dėžutę pirmą kartą, nereikia jos dėti į šaldytuvą tam, kad vynas neprarastų šviežumo. Kai tuo tarpu atidarytą ir nepabaigtą vyno stiklo butelį būtina dėti į šaldytuvą, nes šaldymas lėtina cheminę reakciją, vadinamą „okcidacija“, kuri gadina produktą. Oksidacija atsiranda dėl to, kad atidarytas vyno butelis leidžia vynui sąveikauti su oru. Tačiau, jeigu vynas yra dėžutėje („bag in box“), jis išliks toks pats šviežias ir okcidacijos nepaveiktas, kai ji atidaryta.

Pirmą kartą atidarius kartoninę – vaakuminę dėžutę, šviežias vynas išliks mažiausiai 4 savaites. Vyno pylimo iš dėžutės į taures metu, dėžutės viduje esantis maišelis bliūkšta, neleisdamas orui patekti vidun. Yra keletas dalykų, kuriuos pravartu žinoti pilstant vyną iš dėžutės. Nepatartina vyno dėžutės atidarinėti, jeigu ji yra paguldyta ant šono ar apversta „aukštyn kojomis“ –  tokiu atveju atsiranda tikimybė, kad oras pateks vidun. Kartais oro patenka ir kai pakuotėje lieka mažas kiekis (1-2 taurės) neišpilto vyno, kadangi skystis yra žemiau kranelio. Deja, nuo to neapsisaugosi – tiesiog reikia turėti omeny, kad taip gali atsitikti.

Svarbu pažymėti, kad vynas kartoninėje – vaakuminėje dėžutėje turi ribotą galiojimo laiką, net jei ji neatidaryta. Galiojimo laikas yra maždaug 15 mėnesių nuo išpilstymo datos. Beje, galiojimo laikas neatidarytoje dėžutėje yra trumpesnis nei neatidarytame butelyje. Tai yra dėl to, kad laikui bėgant mikroskopiniai kiekiai oksigeno visgi prasiskverbia pro dėžutės paviršių vidun. Taip atsitinka ir buteliuose esančiam vynui, tik per žymiai ilgesnį laiko tarpą.

Neatidaryta vaakuminė dėžutė paprastai turi būti laikoma vėsioje, tamsioje, sausoje vietoje. Tinkama kambario arba vėsesnė temperatūra. Negalima palikti vyno žemesnėje kaip 1 °C ir aukštesnėje nei 32 °C temperatūroje.

Tuščios kartoninės dėžutės (išėmus vaakuminį maišelį) yra perdirbamos kaip popierinė makulatūra.

Internetinė gero vyno parduotuvė „Vyno guru“ savo vartotojams jau gali pasiūlyti ispaniškojo raudono El Villar VIÑA NORA Tinto bei balto Bodega SAN JOSÉ Vino Blaco vyno vaakuminėse 5 litrų talpos dėžutėse.



Parašykite komentarą