2014 – būsto kreditų atsigavimo metai

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2014 metus bus galima prisiminti, kaip būsto kreditų atsigavimo po krizės metus. Gerėjanti gyventojų finansinė padėtis leido jiems vėl pradėti dairytis būsto ir tuo pačiu NT rinka išsijudino, kartu augindama ir bankų paskolų portfilius. Butų ir namų pardavimai praktiškai grįžo į prieš krizinį lygį ir toliau skaičiuoja augimą.

Ekspertai mato kelias priežastis tokiam kreditų rinkos atsigavimui. Pirmiausia, kaip jau minėjome anksčiau – gerėjanti ekonominė situacija. Pirkėjai vis drąsiau žengia į bankus norėdami pasiskolinti būstui. Geresni lūkesčiai dėl ateities, leidžia tikėtis, kad problemų su įmokomis nekils. Antra, toliau mažėjanti palūkanų norma. Euribor yra nusiritęs iki nerėgėtų žemumų, todėl skolintis dabar gana palankus metas. Tiesa, tikėtis, kad palūkanos visada išliks tokios mažos būtų naivu. Ekonomikoje yra ciklai ir, kad ateityje paskolos kainuos brangiau, nėra abejonės. Kiek jos brangs, sunku pasakyti. Bet kokiu atveju, prieš skolinantis būstui reiktų naudojantis kreditų skaičiuokle paskaičiuoti kelis variantus – dabartinį ir pesimistinį, įvertinus, kad ateityje palūkanos padvigubės ar net patrigubės, ir tada realiai paskaičiuoti ar šeimos biudžetas tai „pavež”.

Kitas svarbus faktorius – gyventojams labiau pasitikint savo finansine padėtimi, jais labiau pasitiki ir bankai, todėl mažėja atmestų būsto kredito paraiškų, bei mažėjant rizikai ir patys bankininkai linkę yra mažinti savo maržas. Didėjantis abipusis pasitikėjimas leidžia įvykdyti daugiau sandorių.

Dar prie didėjančio NT pardavimo verta paminėti artėjantį Eurą, kuris bus Lietuvoje jau nuo 2015 m. Specialistų teigimu, dalis gyventojų šitaip bando investuoti, tikėdamiesi kainų šuolio po valiutos pakeitimo ir iš to uždirbti, arba skuba įsigyti būstą sau pigiau. Ar tokių pirkėjų – investuotojų lūkesčiai bus pateisinti, nežinia, galbūt ir galima bus tikėtis NT brangimo, bet kad jis bus žymus – vargu. Nepaslaptis, kad kita dalis gyventojų taip bando legalizuoti „nešvarius” grynuosisu, kad keitimo metu jie niekam neužkliūtų, bet žinoma tokie sandoriai tiesiogiai neprisideda prie būsto kredito rinkos augimo.

Taigi, 2014 metai – būsto paskolų augimo metai, laukia ne mažiau įdomūs 2015, jai turėsime eurą ir neaišku kokia bus ekonominė padėtis, bet tai jau bus galima apžvelgti po metų panašiame straipsnyje.



Parašykite komentarą